Najboljših 10 v 2018

solidworks-top-ten-list

Aaaa. Novo leto. Obdobje, ko je vse lepše in boljše, ter hkrati obdobje, ko medijska sfera brbota od seznamov “10 naj…….. v novem letu”. Od desetih novoletnih sklepov, ki vas bodo naredili še bolj srečne, do 10 najpomembnejših dogodkov, ki jih letos ne smete zamuditi – če seveda želite ostati srečni. Posebej zabavno je, da te sezname ponavadi plasirajo mediji, ki jih ponavadi ne jemljete resno, ob vsem tehnološkem razvoju pa je precej verjetno, da jih niti ni napisal človek, temveč nek algoritem, ki bo v prihodnosti namesto človeka počel še marsikaj drugega.

Posebej velik izziv s temi seznami je, da so vsi povzemajo najboljše od najboljšega, njih branje pa – podobno kot kompulzivno drajsanje po Instagramu ali Tinderju- ustvarja zavist in vtis, da je življenje nekje tam zunaj bleščeče in čudovito. Optimist vidi kozarec na pol poln, pokojni duhovni voditelj Sai Baba pa je vseskozi ponavljal, da je užitek le interval med dvema trpljenjema. A kakorkoli gledate na svet – dejstvo je, da življenje ni samo med in mleko. Dasiravno se štejem med optimiste, ponujam svojih naj v 2018. Pa vi presodite. 

Najbolj bran blog zapis tule je bil nedvomno nepozabni Roditeljski sestanek. Zaradi njega me starši v šoli ne pozdravljajo, na roditeljskih sestankih pa sem persona non grata. Težko se je pogledati v ogledalo, ker nam ni vedno všeč kar vidimo. Vem, ker imam sam iste probleme.

Najboljši dialog se je pripetil v samem centru Ljubljanje, kjer sva s kolegom spoznala lika, ki je bil svoje čase sodnik v NBA. Spoštovanja vreden gospod temne polti, svetlega značaja in izrazito visoke rasti, direktno iz Brooklyna, je bil tako zabaven, da je naš “zemo” taksist prisegal, da ga od nekod pozna. Ko je slišal razlago kdo je in kaj je, je odvrnil “E, znao sam ja.”

Najboljša jed je bil nedvomno burek, na katerega sva se kot ad hoc turistična vodiča ponudila dolžna peljati gospoda NBA. Posebej razigrana mešanica maščobe, svinjarije iz pulta in neartikulirana pogovorna spremljava družbe, ki se je ravno v trenutku našega obeda odločila dati vse iz sebe. Nepozabno.

Največ vztrajnosti je pokazala prodajalka v bližnjem Sparu, ki me je celo leto 2018, praktično na vsakem izletu po fasungo, pozdravljala z izjavo “Imate Spar kartico?”. Najin odnos je že v samem začetku januarja napredoval, saj je rekla, da “ve, da sem dovolj star, da si uredim kartico, zato me ne bo več spraševala po njej.” Kraljica blagajne!

Najbolj konstruktiven sestanek se mi je zgodil kar preko konferenčne povezave, ko so se nanjo – kot v vicu – zlepili Francoz, Italijan, Turek in Portugalec. Šumeča zveza, prepad v znanju angleščine in človeška nrav, da nihče noče izstopati so pripeljali do poldruge ure govorjenja v prazno. Pod šifro : a meni ide mladost.

Najbolj bizarna pijača je bil – brez vsake konkurence – posebne sorte gin tonic, obarvan, kot da je v njem umrla Hello Kitty, hkrati pa se je v istem kozarcu odvijal pena party. Naj počiva v miru.

Največji osebni športni podvig je bil pohod na Kredarico, katerega namen je bil sebi v strmini srednjih let dokazati, da še zmorem. Medtem, ko sva se s kolegom vračala v dolino, so naju prehiteli štirje Španci (ne ravno znani po nekih silno hitrih gibih), ki so tekli na Triglav in nazaj. Pod geslom : moj dragi ne zmore več.

Najbolj pogumen lik je bil navijač z Francosko zastavo, ki se je sprehajal po poreški rivieri, medtem ko so Hrvati lovili svetovni pokal.

Najboljši zdravstveni nasvet sem dobil od sodelavke, ki me je s cigareto v ustih opozorila na nevarnosti kalcinacije ob prekomernem uživanju Radenske.

Najboljšo misel sem zasledil ob smrti Stephena Hawkinga, ki je dejal da “To vesolje ne bi bilo nič posebnega, če ne bi bil dom ljudem, ki jih imamo radi.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s