Nije bistar, ali je magistar

 

design desk display eyewear

Od koga se naučimo nenapisanih pravil ? Oči, lahko pomagaš ?”, je z govejim pogledom povprašal prestolonaslednik ob nedavni učni seansi. Zablokiral sem kot pretreseni fliper, ter resno podvomil o svojih starševskih sposobnostih. A nadaljnji sprehod skozi knjigo je pokazal dvoje : prvo, da otroke v šolah učijo absurdno neuporabne zadeve, ter drugo, da bi vaš avtor, magister znanosti, suvereno telebnil četrti razred osnovne šole.

Da razčistimo na začetku  – osnovna šola je zame minila ob akutnih napadih sramežljivosti in še bolj brutalnih napadih mozoljev – okoliščini, ki sta seveda krepili druga drugo, ter omogočila dovolj časa za poglobljeno učno delo. Pravzaprav je bila edina dvojka v osnovni šoli tista od lepotice Tine iz paralelke – a še te dvojke, za razliko današnjih pravil v šolah, nisem mogel popravljati. A dejstvo je, da kopica vprašanj, s katerimi si danes otroci razbijajo svoje radovedne betice, moje generacije ni doletela.

Primer. V istem delovnem zvezku kot globoko filozofsko vprašanje iz uvoda, se poraja pragmatično pitanjce – kako človek z ročno uro določi sever. Sam podpiram praktična znanja – če je verjetnost, da jih bo otrok uporabil večja od zadetka od lota. Prestolonaslednik ni tabornik, njegova najdaljša ekspedicija pa je bila enourni sprehod na Gorjance – seveda po poti, ki jo je krasilo toliko markacij, kot da je gozd dobil ošpice. Verjetnost, da bo otrok v dobi Google Mapsa krilil z uro na roku, iščoč sever, je na enakem nivoju, kot da me bo neko naključno sredo poklicala Rhianna in povabila na popoldanski počitek (slednje ima rahlo večjo verjetnost, dasiravno se kratkolasa diva zadnje čase ne odziva na moje tvite).

Še bolj boleča je druga plat iste zgodbe : medtem, ko otroke masirajo s kvizko vprašanji najodprtejšega tipa in omejene možgansko pasovno širino bašejo z neuporabnimi informacijami, hkrati v dovzetne glavice tlačijo tudi vrsto večkrat dokazanih neresnic. Na primer, da je Krištof Kolumb odkril (Severno) Ameriko. Sicer radovedni popotnik je bil namreč katastrofalni navigator (bržkone ni imel ure, da bi z njo določil sever), ki je iskal Indijo in v tem postopku po naključju trčil v Portoriko oz. Kubo. To, da so bili v dejanski Severni Ameriki že nekaj stoletij prej Skandinavci, je tudi dobro znano zgodovinsko dejstvo.

Strinjam se in podpiram, da otrok potrebuje ključna pragmatična znanja – recimo seštevanje in odštevanje, saj ga bo sicer za težko prisluženi paketek nogometnih sličic (kasneje pa evre) nemudoma nabrisal prvi sosedov mulec. A za uravnoteženo, zdravo in uspešno življenje (kjer se uspeh ne meri v evrih in nazivih, seveda) je še pomembneje, da otrok obvlada delo z denarjem, razume kaj so čustva, kako se gradijo in vzdržujejo odnosi, kaj je odgovornost in kako kritično pristopiti k izzivu – osebnemu ali strokovnemu. Bolj kot žvečim otrokove učbenike, bolj se mi zdi da so na ta poglavja nekje pozabili.

2 thoughts on “Nije bistar, ali je magistar

 1. SANJA says:

  Ker imam tudi jaz doma četrtošolca, se ne bi mogla bolj strinjati 🙂 🙂
  …je pa res, da je veliko odvisno od učitelja – če je dober pedagog, bo znal otroke aktivirati, da bodo razmišljali, razumeli in posledično naučeno tudi uporabili…poleg tega pa bo, pri uri kjer spoznavajo kaj pomeni orientirati se, npr. omenil (in z njimi preizkusil) tudi Google maps in podobne aplikacije, čeprav teh ni v učbeniku – so pa v resničnem življenju 🙂

  Like

 2. Meli says:

  Za tako, malo starinsko vprašanje so krivi učbeniki, ki jih pri nas preredko posodabljamo, saj nimamo denarja, da bi plačevali avtorje tako kot se šika. To smešno vprašanje o severu in uri, bi morala učiteljica izvreči.
  Poleg tega pa je Krištof Kolumb pristal, misleč, da je v Indiji, na otoku San Salvador = The Saviour = Rešitelj, ker je bilo vsem mornarjem tako slabo od razburkanega Atlantika, da so vsi želeli čimprej stopiti na trdna tla.
  San Salvador Island (known as Watlings Island from the 1680s until 1925) is an island and district of the Bahamas. It is widely believed that during Christopher Columbus’ first expedition to the New World, San Salvador Island was the first land he sighted and visited on 12 October 1492; he named it San Salvador after Christ the Saviour.Columbus’ records indicate that the native Lucayan inhabitants of the territory, who called their island Guanahani, were “sweet and gentle”.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s